دمای استاندارد در سالن مرغداری گوشتی چهقدر است؟
دمای استاندارد در سالن مرغداری گوشتی چهقدر است؟
یک مرغدار موفق دقیقا میداند که وضعیت مرغداریها چگونه باید باشد. آیا شرایط آبوهوایی با نیازهای پرندگان مطابقت دارد؟ آیا مصرف خوراک و رشد آنها طبق برنامه پیش میرود؟ آیا هزینهخوراک هر تخم کمتر از درآمد هر تخم است؟ همه این عوامل به مرغداران کمک میکند تا بهترین نتایج را کسب کنند.در کنار عوامل ذکر شده، دمای سالن مرغداری گوشتی یکی از مهمترین جنبههایی است که بر سلامت طیور تاثیر میگذارد. در غیر این صورت پرندگان تحت تاثیر استرس حرارتی قرار میگیرند، امریکه منجر به کاهش وزن، وضعیت سلامتی بدتر و میزان مرگومیر بیشتر میشود. اینجاست که سیستم مانیتورینگ و کنترل هوشمند مرغداری به کمک شما میآید. با این مقاله همراه باشید تا به اهمیت لازم در رابطه با دمای سالن مرغداری و هوشمندسازی آن بپردازیم.
جدول دمای سالن مرغداری در زمستان و دیگر فصول
دمای سالن مرغداری در زمستان چقدر باید باشد؟
دمای مناسب برای سالن مرغداری در این فصل، به سن جوجهها و شرایط محیطی بستگی دارد. در روزهای اول زندگی جوجهها، دمای ایدهآل سالن 28 تا 30 درجه سانتیگراد در نظر گرفته میشود. با افزایش سن، هر هفته حدود 2 تا 3 درجه سانتیگراد از دما کاسته شده تا زمانی که به دمای حدود 18درجه سانتیگراد برسد. حفظ دمای سالن مرغداری گوشتی به ویژه در زمستان، برای جلوگیری از استرس حرارتی و بهبود رشد جوجهها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
دمای مناسب مرغداری در تابستان چقدر باید باشد؟
در رابطه با دمای سالن مرغداری گوشتی در تابستان وضعیت کمی متفاوت است. بهترین بازه دما برای جوجههای نابالغ برای این فصل ازسال بین 30 تا 35 درجه سانتیگراد گزارش شده است. چنانچه دما بالاتر از این محدوده برود، استرس حرارتی بر مرغها وارد شده در نتیجه پیامدهایی نظیر کاهش رشد، کاهش مصرف غذا و مشکلات سلامتی را به بار میآورد. برای جلوگیری از استرس گرمایی، باید از تهویه مناسب، استفاده از کولرهای تبخیری یا فنها و آب کافی برای خنک نگه داشتن سالن و مرغها استفاده شود.
کاهش دمای سالن مرغداری چه مشکلاتی به همراه دارد؟
کاهش دمای سالن در مرغداریها متاسفانه مشکلات متعددی برای طیور ایجاد میکند. از جمله:
ü کاهش رشد: دمای پایین باعث میشود تا مرغها انرژی بیشتری برای حفظ گرمای بدن صرف کنند. این انرژی تنها برای گرم نگه داشتن بدن مصرف شده در نتیجه انرژی کافی برای رشد آنها باقی نمیماند.
ü افزایش مصرف غذا: مرغها برای مقابله با کاهش دما نیاز به مصرف غذای بیشتری دارند تا انرژی لازم برای گرم نگهداشتن بدن را تأمین کنند.
ü کاهش ایمنی بدن: سرما یک عامل کلیدی در تضعیف سیستم ایمنی مرغها محسوب میشود. تشدید بروز بیماریها و عفونتهای تنفسی مانند برونشیت و نیوکاسل از جمله عواقب کاهش دمای سالن مرغداری است.
ü افزایش مرگ و میر: دمای بسیار پایین میتواند به هیپوترمی (کاهش شدید دمای بدن) منجر شود که در موارد شدید، حتی باعث مرگ مرغها میشود.
ü کاهش کیفیت گوشت: کاهش دما میتواند منجر به تأخیر در بلوغ مرغها شده و از میزان کیفیت گوشت آنها بکاهد. در پی این رخداد میزان بهرهوری اقتصادی مرغداری نیز کاهش مییابد.
افزایش دمای سالن مرغداری چه مشکلاتی به همراه دارد؟
افزایش دما نیز باعث بروز مشکلات جدی برای سلامت و عملکرد پرندگان میشود، از جمله:
ü کاهش مصرف غذا: در دماهای بالا، میزان اشتهای مرغها کاهش مییابد و غذای کمتری مصرف میکنند که منجر به کاهش وزن و رشد نامطلوب آنها میشود.
ü استرس حرارتی: گرمای بیش از حد منجر به استرس حرارتی میشود. در دماهای بالا، به ازای هر یک درجه سانتیگراد، مصرف آب جوجههای گوشتی مسن، هفت درصد افزایش و مصرف خوراک آنها 1.5 درصد کاهش مییابد. در این شرایط ضربان قلب و تنفس در مرغها بیشتر شده، امری که میتواند در موارد شدید منجر به مرگومیر آنها شود.
ü کاهش تولید گوشت و تخم: افزایش دمای سالن مرغداری گوشتی باعث کاهش تولید و کیفیت گوشت در مرغهای گوشتی و همچنین تولید تخم در مرغهای تخمگذار میشود.
ü کاهش سطح ایمنی بدن: دمای بالا میتواند سیستم ایمنی مرغها را تضعیف کرده و آنها را نسبت به ابتلا به انواع بیماریها مستعد کند.
ü افزایش مصرف آب: مرغها طی افزایش دما، آب بیشتری مصرف میکنند؛ امری که میتواند تعادل الکترولیتها را بر هم زده و مشکلات گوارشی ایجاد کند.
راهحلهای افزایش و کاهش دما و رطوبت در سالنهای مرغداری
در گذشته، برای افزایش دما سالن مرغداری گوشتی از بخاریهای سنتی و برای کاهش دما از فنها و مهپاشها بهصورت دستی استفاده میشد. همچنین کنترل رطوبت نیز به روشهای قدیمی و با ابزارهای ساده انجام میگرفت. این روشها نه تنها کارایی لازم را نداشتند، بلکه نگهداری و تنظیم آنها زمانبر و پرهزینه بود. این روزها با پیشرفت فناوری، هوشمندسازی سالنهای مرغداری به یک راهکار مدرن تبدیل شده است. پایا۳۶۰، با تکیه بر دانش و تجربه تیم متخصص خود، خدمات هوشمندسازی مرغداری را ارائه میدهد، که کنترل و نظارت دقیقتری بر مدیریت مرغداریشامل دما، رطوبت، تهویه، نورپردازی، تغذیه و آبدهی را ممکن میسازد.
در سیستمهای هوشمند، سنسورهای دما و رطوبت بهطور مداوم شرایط محیطی را نظارت کرده و به صورت خودکار تجهیزات مربوط به گرمایش، سرمایش، تهویه و تنظیم رطوبت را کنترل میکنند. این سیستمها مزایای متعددی دارند، از جمله:
ü دقت بالا در تنظیم دما و رطوبت
ü کاهش مصرف انرژی
ü افزایش رفاه و کاهش استرس حرارتی در مرغها
ü صرفهجویی در هزینه، زمان و نیروی کار
ü کاهش خطای انسانی
به طور کلی، بهکارگیری سیستم مانیتورینگ و هوشمندسازی باعث بهبود عملکرد کلی سالن مرغداری و افزایش بهرهوری اقتصادی میشود.
جمعبندی
کنترل دما و رطوبت در سالنهای مرغداری از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا هرگونه نوسان در این عوامل میتواند باعث کاهش رشد و سلامت پرندگان شود. دمای خیلی بالا میتواند منجر به استرس گرمایی و کاهش بهرهوری و دمای پایین باعث بروز مشکلات تنفسی و بیماریها میشود. کنترل دقیق این شرایط با روشهای سنتی همواره سخت و زمانبر بوده و اغلب فاقد دقت کافی است. اما با هوشمندسازی سالنهای مرغداری، این مشکلات به طور کامل رفع میشود، زیرا سیستمهای هوشمند با نظارت خودکار و دقیق، دمای سالن مرغداری گوشتی را کنترل و محیطی بهینه برای پرندگان فراهم میکنند و همزمان انرژی و هزینههای شما را به میزان قابل توجهی کاهش میدهند. با هوشمندسازی سالن مرغداری، نه تنها سلامت و بهرهوری پرندگان را تضمین خواهید کرد، بلکه مدیریت سالن را به راحتی و با دقت بیشتری انجام میدهید. برای مشاوره و یا کسب اطلاعات بیشتر در زمینه هوشمندسازی سالن مرغداری خود با شماره زیر تماس حاصل فرمائید:
02128425066
.